T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / HİSARCIK - Hisarcık Şehit Yüksel Arık Çok Programlı Anadolu Lisesi

Haberler

Nis

Ben Her Yerde Varım projesi kapsamında Dünya Sağlık Haftası için sağlıklı ve güvenli yiyecek kullanımına yönelik öneri ve  ambalajlı ürünlerin risklerine dikkat çekip toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla; Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıklı beslenme ve güvenli gıda ile ilgili hazırlanan afişler derlenerek ve ambalajlı ürünlerin kullanımının riskleri ile ilgili video çalışması eklenerek dijital kitap öğrencilerimiz tarafından oluşturulmuştur.

 

 

 

Nis

Hisarcık Şehit Yüksel Arık Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmen, öğrenci ve yardımsever Hisarcık halkının yardımlarıyla Ramazan ayında ilçemizdeki ihtiyaç sahibi ailelere gıda paket vb. yardımlar gerçekleştirildi. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin katkılarıyla gıda paketleri hazırlandı. Şu ana kadar 40 aileye yardımlarımız ulaştı. Paylaşmanın, yardımlaşmanın, kardeşliğin, birlikteliğin arttığı bu ayda küçücük evlerde kocaman yürekler gördüğümüz için, çocukların gözlerindeki parıltıyı gördüğümüz için; öğrenci, öğretmen ve yardımsever Hisarcık halkına teşekkür ediyoruz.  Paylaştığın senindir şiarıyla Bakanlığımızın hazırladığı “Ben Her Yerde Varım” projesini böylesine güzel bir ayda, böylesine güzel paydaşlarla en güzel şekilde temsil etmenin mutluluğunu, sevincini yüreğimizde hissediyoruz.

Nis

Milli Eğitim Bakanlığının 02.02.2024 tarihli Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği başlıklı genelgesi doğrultusunda, çırak çalıştıran tüm iş yerlerimize İş Güvenliği Uzmanı ile anlaşma şartı getirildi. 

Bu kapsamda 12 Mart 2024 günü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığımız aracılığıyla, Adel İş Güvenliği firması ile işyeri temsilcilerini daha önceki toplantıda buluşturarak anlaşmaya varmıştık. Bu anlaşmaya binaen, 03.04.2024 Çarşamba günü, toplantı salonumuzda 69 çırak öğrencimize İş güvenliği uzmanları Süleyman DUMAN ve Enes ÇAĞLAR tarafından eğitimleri verildi. İş yeri hekimi Dr. Fatih ER tarafından öğrencilerimizin muayeneleri yapıldı.

Önümüzdeki günlerde de iş yeri ziyaret edilerek risk analizleri yapılacak ve işyeri uygunlukları denetlenecek.

Çıraklarımızın ve ustalarımızın daha güvenli bir ortamda çalışmaları için ilgili firma ile sık sık bilgilendirme ve kontrollerimiz devam edecek, İş güvenliği anlaşması yapmayan iş yerlerimizi MESEM programından çıkararak devlet desteğini kapatacağız.

Nis

       Ben Her Yerde Varım projesi kapsamında bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyeti olarak Bağımlılıkla Mücadele Et, Kullanma ve Kullandırma etkinliği yapılmıştır.

     Kübra Sancı danışmanlığında öğrencilerimiz tütün, alkol, madde ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili afişler derleyip farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme panosu oluşturdu.

     Yeşilay tarafından ortaokul-lise öğrencileri ve yetişkinler için hazırlanan bağımlılıkla ilgili hazırlanan broşürler okul kitaplığında yerini aldı.

      Ayrıca Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitimi programı dahilinde bağımlılık ile ilgili hazırlanan videolar derlenerek sınıflarda izlenmesi sağlandı.

Mrt

Özel eğitim öğrencilerimiz  "18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü" etkinlikleri çerçevesinde pano  hazırladı.

Öğretmenleri gözetiminde, günün anlam ve önemini panoya yansıtan özel öğrencilerimiz, hazırladıkları eser ile büyük mutluluk yaşadılar.

Özel Eğitim Öğretmeni Büşra EROĞLU, bu tip faaliyetler ile öğrencilerimiz günün anlam ve önemini kavrarken, özgüvenlerinin ve sorumluluk bilincinin geliştiğini, birlikte iş yaparak akranları ile iletişimin güçlendiğini belirtti.

Mrt

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf TEKİN imzalı 2.02.2024 tarihli genelgenin d bendinde “2024 yılı Mart ayı sonuna kadar sektör ve işletme temsilcilerinin katılımıyla iş kazası ve meslek hastalığı ile iş sağlığı güvenliği konularında yaşanan sorunlar, alınacak tedbirler ile ilgili okul müdürü başkanlığında toplantı yapılarak karara bağlanması ve ilgili taraflara bildirilmesi" istenmiş buna istinaden 12 Mart 2024 tarihinde okulumuz toplantı salonunda işletmelerde çırak öğrenci bulunan işletme sahipleri ve usta öğretici ile iş güvenliği ve işçi sağlığı ve diğer hususlarla ilgili  toplantı yapıldı. 

Toplantı okul müdürümüz Selim ÖZYURT'un açılış konuşmasıyla başladı. Müdür Yardımcısı Cemil ŞİMŞEK ve Kimya Teknolojisi Alan Şefi Halil DEMİRCAN tarafından ilgili yönetmelik okundu.

İSG ve İş Sağlıkığı ve Meslek Hastalıkları ana başlıklar olmak üzere, işyerlerimizin varsa eksikliklerini 31 Mart 2024 gününe kadar tamalamaları, aksi takdirde, gerekli uygunluğu sağlamayan, alması gereken İSG eğitimlerini almayan, Çırak için iş yeri hekiminden ilgili işi yapabileceğine dair sağlık raporu almayan iş yerlerimizin çırak çalıştırmasına izin verilmeyeceği tebliğ edildi.  

Hazırlanan tutanak işyeri temsilcilerine projeksiyon yardımıyla yansıtılarak okundu, maddeler üzerinde tartışıldı. 

 

Mrt

Bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen etkinlik Meslek Yüksekokulu önünde başladı. Buradan Güner Önce Caddesi, Uzun Çarşı Caddesi ve Mustafa Keleş Caddesi takip edilerek Hükümet Konağı önünde sona erdi.

Okulumuz öğrencileri kendi yaptıkları pankartlarla yürüyüşe eşlik etti.

Yürüyüşe Kaymakam İsmail Tosun, Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Burak Kavaslar, İlçe Emniyet Amiri Ayhan Istık, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

 

Mrt

Okulumuz Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Muammer KAYMAK ve Hizmetlimiz Mustafa MUTLU koordinesinde, okulumuz öğrencileri tarafından, okul bahçemize meyve ve lale fidanları dikildi. 

Mrt

6 Mart 2024 Çarşamba günü Okulumuzda yangın ve personel tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. 

Polis ve itfaiye ekiplerinin de hazır bulunduğu; Öğretmenimiz,  AKUT- Arama Kurtarma Personeli Muhammet Çelenay koordinesinde yapılan tatbikat öncesinde öğrencilere afet öncesinde, afet sırasında ve sonrası yapılacaklar ile ilgili eğitim verildi. Oluşturulan senaryo gereği saat 11.30’da Simav merkezli 7.0 şiddetinde bir deprem oldu. Deprem esnasında okul binasında sıva çatlakları ve tavanlarda ufak tefek dökülmeler yaşandı. Buna bağlı olarak tahliye sırasında oluşan panik sonucu bir öğrencinin yaralanması planlandı.
Öğrenciler, görevli öğretmenlerimiz koordinesinde deprem boyunca çök kapan tutun hareketi yaparak gerekli önlemlerini alırken, tehlike sonrası öğrencilerimizin tahliyesi gerçekleştirildi. Tahliye sırasında yaralanan öğrenciye Arama Kurtarma personeli Muhammet Çelenay tarafından ilk müdahalesi yapıldı.
Toplanma alanında bulunan öğrencilere olabilecek afet sonrası ve kaza durumlarında yapılacak basit ilk yardım teknikleri uygulamalı olarak gösterildi. Yangın tehlikeleri ve müdahale teknikleri alanda bulunan itfaiye ekipleri tarafından uygulamalı olarak gösterildi.
Öğrencileri afetlere karşı bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla eğitimler verildiğini belirten Okul Müdürü Selim Özyurt, “Afetlere karşı hepimizin hazırlıklı olması gerekir. Afetler yaşanmadan önce önlem almanın farkındalığını artırmak bizlerin görevi, bilinçli bir toplum afetten daha güçlüdür” dedi.

Ock

Okulumuzda; 2022 Eğitim öğretim yılı başında Çok Programlı Lise bünyesine MESEM programları açılabilmesine imkan verilmesiyle birlikte ilk olarak 40 öğrenci hedefi ile çıktığımız bu yolda şu anda 78 öğrenciye ulaştık.  Çırak öğrenci çalıştıran iş yerlerine Devlet Katkısı verilmesi ve çırak öğrencilerimize çalıştıkları alanda Endüstri Meslek Lisesi Diplomasının verilmesiyle birlikte çıraklık sistemi cazip bir hal almıştır.

 "Doğru mesleği seçmek, kendini doğru tanımaktan geçmektedir."

Her bireyin bilgi ve becerileri yetenekleri  farklıdır.  Her öğrenci üniversiteyi kazanacak potansiyele sahip olmayabilir, üniversiteyi kazansa bile, her üniversite mezunu hayalindeki mesleğe atanamayabilir. Tüm bu şartlar da göz önüne alınarak, örgün eğitimde başarılı olamayan veya okula karşı isteksiz olan çocuklarımızı, ilköğretim sonunda öğrenci , veli ve öğretmenlerinin de görüşünü alarak  ilgi ve becerileri doğrultusunda bir mesleğe yönlendirebiliriz. 

Ocak 2024 asgari ücretinin artmasıyla birlikte çırak öğrenci  çalıştıran iş yerlerine devlet katkısı 5101 TL, son sınıfa giden kalfalara ise 8501 TL dir. Bu sistem ile birlikte çırak, ilgi duyduğu meslekte usta olma yolunda ilerlerken  hem maddi özgürlüğünü kazanmakta, hem de Meslek Lisesi diplomasını alarak, isterse üniversite okuma hakkını da sürdürmektedir.

 

Ara

Özel eğitim öğrencilerimizin sayıları ve renkleri görselleştirmelerini sağlamak amacıyla "kardan adam matematik kodlama" etkinliği yaptık.

Özel Eğitim Öğretmeni Büşra EROĞLU; "Kodlamadaki düşünme tarzı; mantıksal yaklaşımı, verileri analiz ve organize etmeyi, sorunları küçük ve yönetilebilir parçalara bölerek çözmeyi gerektirir. Diğer bir deyişle kodlama, matematiksel düşüncenin gerçek hayatta öğretilmesi amaçlanmıştır. Öğrencimiz Emre VAR, kodlama sonucunda oluşan eserini gün boyu yanından hiç ayırmadı, çok mutlu oldu.  Yapılan eseri okulumuzun panosuna astık." dedi.

Ara

İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Salim KARABOĞA ve Şube Müdürümüz Ahmet YAZAR'ın katılımlarıyla; Öğretmen ve öğrencilerimiz ile birlik ve beraberlik içinde Yerli Malı Haftasını kutladık.

 

Okul Müdürü Selim ÖZYURT; "Ülkemizde her yıl 12-18 Aralık tarihi arasında kutlanan Yerli Malı Haftasında Yerli malların ve ürünlerin tüketilmesinin ve tutumlu olmamızın geleceğimiz açısından önemini vurguladı. 

 

Emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize, özellikle de Öğrenci velilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Ara

Okulumuz bünyesinde hizmet vermekte olan Mesleki Eğitim Merkezine (Çıraklık Eğitim) kayıt için aşağıdaki belgeleri eksiksiz tamamlayıp başvurabilirsiniz.


ÇIRAKLIK EĞİTİME KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

1-Ustanın Ustalık Belgesi fotokopisi,

2-Ustanın Ustaöğreticilik Belgesi,

3- Sağlık Raporu (İş Yeri Hekiminden),

4- Çırak Öğrenciye ait Diploma veya Tasdikname,

5- İki Adet Biyometrik Fotoğraf,

6- Kimlik Fotokopisi (çırak öğrenciye ait),

7- İki Adet Çıraklık Sözleşmesi ( Öğrenci velisi ve Usta tarafından eksiksiz doldurulup imzalanacak, usta okunaklı kaşe basacak),

8- Mavi Renkli Telli Dosya İcine Tüm Evraklar Konularak Okulumuza Teslim Edilir.


Not :Sözleşmeyi indirmek için aşağıdaki bağlantıyınız.

Haz

Öğrencileri iki gruba ayırip gruptan bir kişi tahtaya çıkarak yazan kelimeleri yasaklı kelimeleri söylemeden anlatmaya çalışıyor. En çok kelime anlatan grup 1. Oluyor. Öğrencilerin kendini ifade edebilme özgüven ve coğrafya dersini sevmeye yönelik olan bu etkinlikte ogrenciler coğrafya ile alakalı temel bilgileri öğreniyorlar

Haz

Egep projesi kapsamında , öğrencilerimizle ,Türk Kimya Mühendisi ve akademisyen Oktay Sinanoğlu ve çalışmalarıyla ilgili bilgi paylaşımı yapıldı.